Δραματοθεραπεία

Η Δραματοθεραπεία λειτουργεί ατομικά ή ομαδικά και εντάσσεται στην κατηγορία των θεραπειών μέσω τέχνης. Οι συμμετέχοντες εκτίθενται με συγκεκριμένη μέθοδο (παιχνίδι ρόλων, μουσική, χορός, ζωγραφική, κουκλοθέατρο) στο ερέθισμα που τους αγχώνει ώστε με το πέρασμα του χρόνου να αποκτήσουν τις ικανότητες που θα τους κάνουν να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση. Επίσης, η δραματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το άτομο να  επιλύσει ένα πρόβλημα, να εκφράσει ένα αρνητικό συναίσθημα και μία εσωτερική ένταση και τέλος να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Η Δραματοθεραπεία βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά να πουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο αυτό που νιώθουν και αυτό που τους προβληματίζει.

Επιπλέον, δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, αφού απευθύνεται  τόσο σε μαθητές, όσο και σε ενήλικες.

Ομαδική Δραματοθεραπεία

Στόχος των ομάδων Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία. Αυτό επιτυγχάνεται διευρύνοντας τα όρια των εμπειριών του θεραπευμένου και μεγαλώνοντας το φάσμα των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Δραματοθεραπεία είναι: κίνηση – μίμηση – καθοδηγούμενη φαντασία – κοινωνιόγραμμα – ζωγραφική -­ πυλός. Μέσα σε μία δραματοθεραπευτική συνεδρία το προσωπικό σενάριο του κάθε μέλους παρουσιάζεται με συμβολική μορφή.

Οι ομάδες λειτουργούν εβδομαδιαία με διάρκεια μιάμισης ώρας η κάθε συνεδρία. Τα άτομα σε κάθε ομάδα είναι από 4 μέχρι 8.