Ατομική Ψυχοθεραπεία
Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους, το ανθρώπινο μυαλό επηρεάζει, από την συμπεριφορά και το συναίσθημα, μέχρι την μνήμη και τους τρόπους επικοινωνίας. Πρόκειται για επιστήμη, καθώς ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο, την έρευνα, το πείραμα και κατ΄ επέκταση μέσω αυτών των μεθόδων ο ψυχολόγος μπορεί να οδηγηθεί στην ερμηνεία , τον έλεγχο και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς.
Η Ψυχοθεραπεία αφορά μια ψυχολογική παρέμβαση, που στόχο έχει την αντιμετώπιση μιας πληθώρας δυσκολιών, σχετικές με την συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ατόμων. Μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο, σε πλαίσιο εχεμύθειας και εμπιστοσύνης, το άτομο ενθαρρύνεται να μιλήσει για όλα εκείνα που το απασχολούν, και σε δεύτερο χρόνο να κατανοήσει τους τρόπους που οι σκέψεις επηρεάζουν την συμπεριφορά του και το συναίσθημά του. Θεραπευτής και θεραπευόμενος, δουλεύουν μαζί, σαν μια ομάδα, θέτουν στόχους από κοινού, με σκοπό την βελτίωση της ζωής του ατόμου, μέσα από την δική του προσωπική οπτική γωνία.
Η Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων διαφοροποιείται από εκείνη που αφορά τους ενήλικες. Κοινό και αναγκαίο, και στις δύο περιπτώσεις, είναι η εδραίωση θεραπευτικής σχέσης, ώστε να μειωθούν οι αντιστάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα αρκετά διαφορετική, επομένως, είναι φυσικό να διαφέρουν αρκετά και τα προβλήματα που αναφέρονται στην θεραπεία. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψιν, ότι τα παιδιά ακόμα αναπτύσσουν τον λόγο τους, και έτσι σύμμαχος του ψυχολόγου γίνεται το παιχνίδι, που από μόνο του είναι μέσο έκφρασης και μπορεί να έχει διάφορες μορφές και χρήσεις. Επιπλέον, συναντώνται διαφορές και μεταξύ παιδιών και εφήβων, καθώς βρίσκονται σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια.
Μερικά από τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται η Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων είναι:
- Προβλήματα συμπεριφοράς, εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα
- Κοινωνική συμπεριφορά
- Αναπτυξιακές διαταραχές, Φάσμα του αυτισμού, ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα)
- Διαχείριση άγχους και συνοδών συμπτωμάτων
- Σχολικός εκφοβισμός, σχολικό άγχος
- Εκμάθηση λειτουργικών τρόπων επίλυσης προβλημάτων
- Διαχείριση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων
- Ψυχοεκπαίδευση στα συναισθήματα
- Ενίσχυση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης